10 May 2019
Fotoğraf Makinesi ve Fotoğrafı Oluşturan Değerler
Fotoğraf Makinesi ve Fotoğrafı Oluşturan Değerler
Fotoğraf makinesi aslında tüm aksamları çıkarıldığında karanlık bir kutudan ibarettir.Bir objektif vasıtası ile ışığı bir düzlemde odaklayarak bize görüntü almamızı sağlayan bir araçtır. Camera Obscura 1500 lü yıllarda resim yapma amacıyla kullanılmaya başlandı. Camera Obscura taşınabilir bir görüntü oluşturma aracıydı. Camera= Oda. Obscura= karanlık.
Fotoğraf Makinesini oluşturan araçlar şunlardır:
1. Objektif
2. Ayna
3. Diyafram
4. Perde
5. Film (sensör)
Objektifler geniş açı ve dar açı olarak sınıflandırılabilir. 50mm’nin altındaki tüm objektifler geniş açı,üzerindekiler dar açı olarak adlandırılır.
1. Balık gözü objektifler: 180 derecelik görüş açısına sahip objektiflerdir.
2. Geniş açı objektifler: 50mm altındaki her objektif geniş açı objektiftir.
3. Normal objektifler: 50mm gibi sabit değerli objektiflerdir.
4. Zoom objektifler: Belirli mm ler arası yakınlaşma ve uzaklaşma yapabilen objektiflerdir.
5. Makro objektifler: Çok yakın mesafeden netleme yapabilen objektiflerdir.
Enstantane nedir?
Perde,filme düşecek ışığı zamansal olarak belirleyen açılır kapanır yapıdaki kısımdır.İçeri giren ışık miktarı veya filmin hassasiyetine göre hızı değişir. Bu hız Enstantane olarak adlandırılır. Enstantane film veya sensörde objektiften belli bir diyafram miktarından film veya sensörün üzerine düşen ışığın film ve sensörde kalma süresidir.1/100 şeklinde gösterilen bir Enstantane, 1 saniyenin 100 de 1 i kadar demektir.Bazı makinelerde Enstantane seçeneği daha fazla olabilir. Enstantanenizi 1/10 veya 1/1 gibi bir değerde ayarladıysanız çekeceğiniz fotoğrafta tripoda ihtiyacınız vardır. Çünkü düşük enstantane ayarlarında fotoğrafı çekerken elinizin azıcık titremesiyle fotoğrafın bulanık olduğunu görürsünüz. Hareketli bir şeyi çekerken örneğin bir futbol maçında oyuncuyu çekerken yüksek enstantane kullanmak uygundur.
Ana Enstantane değerleri:
1/500
1/250
1/125
1/60
1/30
1/15
Diyafram nedir?
Objektifin ortasında bulunan dairesel bir şekilde çapı büyüyüp küçülebilen ışık miktarını ayarlamamızı sağlayan araçtır. “f” ile ifade edilir. Her bir diyafram değeri arasındaki tanımlama bir stop demektir. Diyaframı açmak f sayısını küçültmek delik çapını büyütmek demektir. İçeri giden ışık miktarı fazladır. Diyaframı kısmak f sayısını büyütmek demektir. Delik çapı küçülür içeri giren ışık miktarı azalır.
f/1.4
f/2
f/2.8
f/4
f/5.6
f/8
f/11
f/16
Pozlama nedir?
Fotoğrafçının elde etmek istediği görüntüye uygun diyafram ve enstantane değerini girerek görüntüyü oluşturmasına pozlama denir.Kontrast ayarına benzer. “+” ve “-” şeklinde bir çubuk veya gösterge vardır. Bir ok ile bu göstergede nerede olduğunuz görüntülenir. Bu okla + ya yakınlaştığınız zaman görüntünün parladığını, ışığın çoğaldığını görürsünüz. – ye yakınlaştığınız zaman ise görüntünün karardığını görürsünüz. + ve – nin tam ortası ışığın kontrollü, dengede olduğunu gösterir.
İso nedir?
Diyafram özne ve öznelerden objektife yansıyan ışığın sensördeki ışık miktarıdır. İso ayarını fotoğraf çekeceğiniz alanın ışığına göre ayarlamanız lazımdır.100-200-400-800 olarak seçenekleri vardır. Bazı
makinelerde İso ayarı seçeneği daha fazla olabilir. Eğer fotoğrafı çekeceğiniz ortam karanlıksa İsoyu 800 e ayarlamanız uygun olacaktır. Ama ortam çok aydınlıksa örneğin güneşli bir ortamı çekmek isterseniz 100 İsoda çekim yapmanız doğru bir karar olacaktır.
Çekim modları nelerdir?
M (Manüel mod): Diyaframın, Enstantanenin ve tüm ayarların fotoğrafçı tarafından yapıldığı moddur.
A (Diyafram öncelikli mod): Fotoğrafçı Diyaframı manüel girer.Enstantane makine tarafından otomatik ayarlanır.Bu mod bazı makinelerde Av olarak görülebilir.
S (Enstantane öncelikli mod): Fotoğrafçı enstantaneyi manüel girer. Diyafram makine tarafından otomatik ayarlanır.Bu mod bazı makinelerde Tv olarak görülür.
P (Program modu): Diyafram ve Enstantane makine tarafından otomatik ayarlanır.Fotoğrafçı İso ve Whitebalance gibi değerleri ayarlayabilir.
Okuduğunuz için teşekkür ederim umarım sizin için bilgilendirici bir makale olmuştur sorularınızı, önerilerinizi veyahut eklemek istediklerinizi yorum olarak atarsanız memnuniyetle cevaplarım bize destek olmayı unutmayın güzel günler dilerim 🙂
(1) Yorum